LinkedIn is niet meer weg te denken uit het rijtje social media kanalen. Zeker als je op zoek bent naar een baan is LinkedIn ‘the place to be’. Het netwerk blijft nog steeds groeien en als starter is het een handige plek om je cv in de kijker te spelen van gave bedrijven.

Ik beschrijf hieronder 10 tips waarmee je kunt zorgen voor een professioneel profiel, waarmee recruiters jou niet meer over het hoofd kunnen zien. Op naar die eerste baan of tweede carrière stap!

  • Een goede profielfoto is de basis

    Je foto is de eerste indruk die zowel recruiters als potentiële collega’s van je krijgen. Zorg daarom voor een duidelijke, zakelijke foto. Dat betekent niet dat je er serieus of in pak op hoeft te staan, maar zorg er wel voor dat je nette kleding draagt en je gezicht goed in beeld is. Lachende foto’s krijgen de meeste views dus probeer te glimlachen en let erop dat de foto goed scherp is. Gebruik géén selfie.

  • Gebruik de cover story functie

    Om een echte sterke indruk te maken gebruik je ‘cover story’. De nieuwe mogelijkheid om een video toe te voegen aan je profielfoto op LinkedIn. Je gaat hiervoor op je telefoon naar je profielfoto op LinkedIn en kiest voor de optie coverstory toevoegen. Je kunt hier zelf een korte video opnemen of uploaden waarop je jezelf voorstelt en aangeeft naar wat voor soort functie je op zoek bent.

  • Professionele headline

    De headline is naast je profielfoto het belangrijkste deel van LinkedIn. Niet alleen omdat dit het stuk is wat moet uitnodigen om op door te klikken. Maar ook omdat recruiters je vinden op deze informatie. Je krijgt 120 tekens om jezelf te omschrijven. Belangrijk is dus dat je hiermee de aandacht trekt en niet alleen een functietitel invult. Zorg ervoor dat je start met de opmerking ‘Beschikbaar’of ‘Op zoek naar..’ als je beschikbaar bent voor een nieuwe opdracht of functie. Dan plaats je jouw ideale functietitel of zoektermen die vaak in de vacatures voorkomen waarop jij gevonden wilt worden.

  • Samenvatting als pitch

    Als je headline en foto de aandacht hebben getrokken klikken recruiters of andere geïnteresseerden snel door naar je profiel. Als eerste komen ze dan de ‘samenvatting’ tegen. In deze samenvatting wil je kort en bondig beschrijven welk probleem jij oplost, waar jij goed in bent, wat jouw kennis en ervaring is. Kortom wat kom jij die werkgever brengen? Bovendien is het handig hier te vermelden hoe mensen contact met je kunnen leggen. Zet hier je mailadres en/of telefoonnummer neer. Op deze manier hoeven recruiters niet eerst een connectie met je te maken om je een vacature te kunnen voorleggen.

  • Maak je URL persoonlijk

    Wanneer je een profiel aanmaakt op LinkedIn ontvang je automatisch een URL. Dit is vaak een onpersoonlijke URL met cijfertjes erin. Pas deze snel aan door naar je profiel te gaan, kies voor profiel bewerken. Klik dan op het radertje naast de URL onder je profielfoto en pas de link aan rechts in beeld. Kies voor voornaam-achternaam bijvoorbeeld. Dat maakt je beter vindbaar in zoekmachines en ziet er professioneler uit.

  • Ben concreet en up-to-date

    Ben je geslaagd, update dan meteen je LinkedIn profiel. Hetzelfde geldt wanneer je een cursus hebt afgerond, een nieuwe bijbaan hebt, et cetera. Geef kort en bondig weer waar je werkt, wat jouw taken zijn en met welke systemen je werkt indien van toepassing. Die nieuwe update kan net zijn waar iemand naar op zoek is of hetgeen een recruiter over de streep trekt om je wel of niet uit te nodigen.

  • Laat je vaardigheden onderschrijven

    Mensen kunnen jouw vaardigheden onderschrijven op LinkedIn. Dat betekent dat wanneer jij aangeeft dat je goed bent in Power BI, een oud collega of manager bevestigd dat dat zo is. Dit is enorm sterk want het laat zien dat mensen willen aangeven dat je inderdaad kunt wat je zegt. De vaardigheden die het meest worden onderschreven komen bovendien bovenaan het lijstje te staan en vallen dus het meeste op.

  • Geef aanbevelingen

    Op LinkedIn kun je aanbevelingen schrijven voor mensen waarmee je hebt samengewerkt. Het is fijn om aanbevelingen te ontvangen maar loont ook zeker om ze te geven. Heb je fijn samengewerkt met een collega of manager, maak dan een aanbeveling. Dit laat zien dat je het belang van netwerken begrijpt. En zorgt er ook voor dat anderen jou ook sneller willen aanbevelen. Geven loont, in deze.

  • Wees actief online

    Hoe meer je post op LinkedIn, hoe meer je opvalt. Dit geldt natuurlijk voor elk netwerk maar zeker wanneer je op zoek bent naar een baan helpt het als je actief aanwezig bent. Maak een filmpje waarin je deelt wat je zoekt voor baan of schrijf een post met wat je hebt geleerd tijdens je stage. Al deze korte berichten genereren bezoekers en aandacht. Bovendien laat het ook zien dat je tijd investeert in het zoeken naar die gave functie en graag je kennis deelt.

  • Reageer

    Ontvang je een uitnodiging voor connectie, of een zogenaamde ‘Inmail’, beantwoord deze dan. Vaak berichten recruiters je als jouw profiel aansluit op een vacature of past bij een bedrijf. Wees niet bang om het gesprek aan te gaan en uiteindelijk aan te geven dat je toch wat anders zoekt. Wanneer je actief en enthousiast reageert kom je zeker sneller bovenaan het lijst je van potentiële werknemers dan wanneer je een bericht ongeopend laat. En je weet immers nooit wanneer je de betreffende recruiter of het bedrijf nog eens nodig hebt.

Heb jij nog een goede aanvullende tip, wil je meer lezen of ben je op zoek naar ambitieuze vacatures? Kijk dan eens op werken bij IBC of naar het YPN op LinkedIn.

Published On: 19 juli 2021 / Categories: Tips /

Nieuwsbrief

Altijd de laatste blogs in je mailbox? Abonneer je op de IBC Ambition nieuwsbrief.

    Bij inschrijving ga je akkoord met de Privacy Policy.