Door: Laurens Jongen

Wat is de beste voorbereiding voor een sollicitatiegesprek? Na het versturen van de motivatiebrief heb je goed nieuws gekregen. Je mag op gesprek komen voor de functie. Vaak zitten er een paar dagen tussen de uitnodiging en het daadwerkelijke gesprek. Deze tijd kun je nuttig inzetten om voor te bereiden. Maar hoe doe je dat op de beste manier? Wij van IBC Ambition delen graag de vijf beste tips voor het voeren van een sollicitatiegesprek.

1. Eerste indruk

Zorg voor een goede eerste indruk. Begroet de recruiter met een lach en geef een compliment over het kantoor of bedank voor de uitnodiging. Met vriendelijkheid sta je ook als je heel zenuwachtig bent al 1-0 voor. Zorg ook dat je kleding een goede weerspiegeling is van hoe je wilt overkomen, maar let ook op dat het past bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Een driedelig pak is waarschijnlijk geen goede match voor een bedrijf als Adidas. Maar maak je vooral geen zorgen, over het algemeen is een overhemd voor de mannen of een jurkje voor de vrouwen altijd wel goed.

2. Lees de vacature goed door

Het kan helpen om de vacature nog eens door te nemen voor het gesprek. Hierdoor kun je tijdens het gesprek inspelen op de vereisten. Wordt er om ervaring met projecten gevraagd, kies dan een voorbeeld van je CV waarmee je dat kunt onderbouwen. Als je nog geen (relevante) werkervaring hebt, kun je altijd wel ‘bits and pieces’ uit je hobby’s, studie of nevenactiviteiten halen die toch laten zien dat je ervaring hebt op een bepaald vlak. Leer je bijvoorbeeld een taal in je vrije tijd? Dat laat zien dat je leergierig bent en ook in je vrije tijd met je eigen ontwikkeling bezig bent! Of ben je aanvoerder van je lokale voetbalteam geweest? Misschien kun je dan wel heel goed mensen aansturen of de neuzen dezelfde kant op krijgen!

3. Plan je route

Zorg ervoor dat je van tevoren op Google Maps kijkt waar de ingang van het pand is en hoe je er komt. Calculeer ook wat extra tijd in voor het geval je trein vertraging heeft, je geen parkeerplek kunt vinden of dat je de ingang toch wat moeilijker kunt vinden dan verwacht. Is het gesprek online? Kies dan alvast een ruimte waar je gaat zitten en zorg voor een goede lichtinval. Als het aankomt op zenuwen voor het gesprek is goede voorbereiding het halve werk.

4. Stel vragen

Laat weten dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie door veel vragen te stellen. Wacht hiervoor niet tot het einde van het gesprek. Hierdoor kun je zelf ook achterhalen of de functie ook voor jou een match is. Misschien nog wel het belangrijkste van deze tip: stel ook vragen over de persoon waar je het gesprek mee hebt! Het gaat er tenslotte om dat je een klik creëert met de persoon die beslist of jij past bij het bedrijf of niet. Daarnaast wordt je hopelijk toekomstige collega’s en heb je de eerste alvast een beetje leren kennen. Ben je zenuwachtig? Bedenk je dat het een gesprek is en geen ondervraging. Jij zit daar tenslotte zelf ook om te kijken of je daar echt wilt werken!

5. Wees jezelf

De vijfde tip is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Wees jezelf in het gesprek. Ga jezelf of je ervaring niet anders voordoen dan dat het is. Je loopt de kans dat je onoprecht over komt. En hoe vervelend zou het zijn als je je elke dag moet voordoen als iemand die je niet bent? Als je ergens geen ervaring in hebt, dan is het niet erg om te zeggen dat je hierin wil ontwikkelen. Het laat juist zien dat je eerlijk bent en open staat om te leren. Zo kun je elke dag met plezier naar je werk gaan en is je nieuwe werkgever ook blij.

6. Bonustip: doe niet teveel vooronderzoek naar het bedrijf

Huh? Maar hoort dat niet bij een goede voorbereiding? Jaren geleden las ik zelf tips als ‘leer de kernwaarden van het bedrijf uit je hoofd!” of “zorg dat je van tevoren precies weet wat de afdeling van de functie doet!’. Uit ervaring merkte ik uiteindelijk dat dit niet of nauwelijks bijdraagt aan je sollicitatiegesprek. Niet alleen zal je gesprekspartner nooit verwachten dat je alles al weet over het bedrijf en de afdeling, maar het staat ook haaks op tip 4 en 5. Als je heel veel vooronderzoek doet heb je minder vragen te stellen en ben je waarschijnlijk ook minder jezelf doordat je allemaal feitjes uit je hoofd hebt geleerd. Daarnaast leidt het tot minder zenuwen, omdat het dan meer een gesprek wordt in plaats van een overhoring. Wil je weten wat de afdeling precies doet? Vraag het gewoon! Relaxed toch?

Ben jij op zoek naar een vacature die bij jou past waar je deze tips direct kunt toepassen? Kijk dan ook eens in de YPN groep van IBC Ambition of stuur een berichtje naar Maud Merks via 06-30028000. Wie weet dat er een gave job voor je klaarligt. Succes!

Laurens Jongen.

Published On: 26 juli 2021 / Categories: Tips, Uncategorized /

Nieuwsbrief

Altijd de laatste blogs in je mailbox? Abonneer je op de IBC Ambition nieuwsbrief.

    Bij inschrijving ga je akkoord met de Privacy Policy.