” Almost always, the creative dedicated minority has made the world better.” – Martin Luther King
In deze rare tijden werken we iedere dag opnieuw vanuit thuis. We wisselen, wanneer dat mogelijk is, af tussen de woonkamer en onze home office. Maar de prikkels blijven toch iedere dag hetzelfde. Hierdoor kan het zomaar zijn dat we langzaam onze creativiteit verliezen en niet meer creatief nadenken om problemen op te lossen. Om je creatieve breinweer op gang te krijgen help ik je in dit artikel aan enkele methodes en tools die je vanuit thuis kunt gebruiken om verder te komen met problemen voor jezelf, je werk en alles om je heen.
Creativiteit en creatief denken zijn brede begrippen! Wanneer je nadenkt, verwerk je informatie en dat doe je al snel in vaste patronen. Deze patronen zijn door de jaren heen opgebouwd op grond van kennis en ervaring. Juist hierdoor zijn ze snel en effectief! Denk aan de simpele beweging “je armen over elkaar doen”. Hiervoor hebben we allemaal een voorkeur en wanneer we de beweging omdraaien, voelt het meteen onwennig. Maar soms zijn we toe aan iets nieuws en dan zullen we nieuwe verbindingen in onze hersenen moeten maken. We moeten af van de route en een nieuw pad kiezen, hierdoor komen we juist tot nieuwe oplossingen.
Creatief denken kan iedereen, echter geeft het ons vaak een ongemakkelijk en onwennig gevoel. We kunnen dan ook van geluk spreken dat het niet altijd nodig is, aangezien in de meeste gevallen onze vaste patronen volstaan. Echter is af en toe de oplossing niet binnen handbereik en dan is het belangrijk om toch een nieuwe andere manier te zoeken., maar hoe verloopt een creatief denkproces en hoe lang duurt het? Hoe zit een normaal denkproces eigenlijk in elkaar?
Een denkproces kan ook wel worden omschreven als het Eureka-effect proces en bestaat uit tien simpele stappen, die in tijd kunnen verschillen van minuten tot eeuwen.
Interpreteer het probleem als uitdaging;
Maak het probleem eigen;
Start het zoekproces;
Ervaar frustratie;
Ervaar afleiding;
Ontspan;
Je hebt een toeval moment;
Je beleeft een ‘eureka’: inzicht;
Je ervaart euforie;
Werk de oplossing uit.
Stap 7 (toeval), is een stap die goed te vervangen is door creatieve denktechnieken Dit zijn mooie technieken , die de kans op het vinden van een oplossing veel groter maken en de denktijd flink kunnen verkorten. Maar wat zijn nu die creatieve denktechnieken die het creatief denkproces tot stand brengen? Om jullie een idee te geven zal ik hieronder vier verschillende technieken bespreken. Voor deze technieken heb je geen extra benodigdheden nodig en je kunt er dus na het lezen thuis meteen mee aan de slag
1. Lateraal denken ofwel denken om een hoekje.
Het doel van lateraal denken is om het probleem vanuit een hele andere invalshoek te bekijken. Aangezien de meeste oplossingen voort komen uit toeval of fouten is het dus helemaal geen slecht idee om een gewaagd of gedurfd idee als opstapje te gebruiken. Het is echter wel van belang dat dit idee niet meteen kritisch benaderd gaat worden maar dat je er echt mee aan de slag gaat. Misschien blijkt het wel een succesvol en vernieuwend idee. Enkele manieren die je van dienst kunnen zijn om tot een dergelijk gewaagd idee te komen zijn:
Het omkeringsprincipe: draai de normale gang van zaken volledig om en kijk waar het schip strand.
Ontsnappingsmethode: laat een element uit de keten wegvallen en ontsnap hierdoor uit de normale situatie.
Overdrijven: verklein of vergroot je probleem en kijk er dan nog eens naar.
2. Gebruik je zintuigen: je imagery.
Het krijgen van nieuwe ideeën kan ook door het gebruiken van al je zintuigen; zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, aangezien het vooral associëren en fantaseren is. Maar om ermee aan de slag te gaan, gebruik je dingen die zich om je heen bevinden, zoals voorwerpen, foto’s, schilderijen en plaatjes. Vervolgens voer je hiermee een oefening uit;
Formuleer waar je graag een oplossing voor wilt hebben.
Kies een voorwerp, foto of iets anders uit.
Duik hier volledig in met al je zintuigen en benoem alle associaties die je maakt met die zintuigen voor een of twee minuten.
Kies vervolgens een specifiek detail.
- Gebruik elk van deze 4 eigenschappen één voor één als inspiratiebron voor nieuwe concrete oplossingen voor de vraag die je had! Speel ermee!
3. Directe analogie: gebruik de (onverdachte) overeenkomsten.
Een methode waarbij je van verschillen naar overeenkomsten probeert te komen. Je zult gebruik maken van elementen die niks te maken hebben met jouw vraag waardoor je een compleet andere invalshoek zult krijgen en misschien daar wel je oplossing gaat vinden. Ook bij deze manier zit weer een passende opdracht die je uit kunt voeren.
Benoem twee compleet verschillende voorwerpen en noteer deze;
Kijk naar wat de eigenschappen zijn en benoem wat ze toch gemeen hebben. Noteer er hier vervolgens vier van;
Vervolgens ga je vanuit elk van deze vier gemeenschappelijke kenmerken een link leggen naar jouw vraagstelling (force-to-fit). Je gebruikt deze link als inspiratie voor een nieuwe oplossing.
4. De supervrouw en superman methode
Bij deze methode ga je aan de slag door iemand te bedenken die je inspireert of bewonder t, dat kan uit het heden zijn of uit het verleden. Deze persoon kan zelfs fictief zijn. Het is dus een methode die je eigenlijk altijd kan toepassen door het volgen van de volgende stappen:
Schrijf je vraag, wens of probleem op.
Denk vervolgens aan jouw held of heldin.
Leef je vervolgens eens even helemaal in in deze persoon en breng deze persoon tot leven: Hoe ziet jouw held of heldin eruit? Hoe beweegt hij of zij zich? Wat kan je held of heldin allemaal? Wat zijn kenmerken en eigenschappen van deze persoon? Welk karakter heeft deze persoon? Ga zo door, totdat je een levendig beeld hebt gevormd.
Vervolgens bedenk je : Hoe zou jouw held of heldin met het probleem omgaan?
Denk dan eens na over : Wat zou jouw held of heldin jou vertellen om te doen?
Transformeer de suggesties van de ‘held of heldin’ terug naar concrete oplossingen voor jouw probleem!
Dit waren vier makkelijk te gebruiken methodes die je vanuit thuis kunt doen. Ik hoop dan ook dat ze je in deze tijden, waarin de creativiteit afzwakt, helpen om je eigen creatief denkproces in gang te zetten. Om zo sneller tot een gewenste oplossing van een probleem te komen en weer vooruit te gaan! Mocht je nu nog meer vragen hierover hebben of voorbeelden nodig hebben, laat dan gerust een comment achter en dan help ik jullie graag.