Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons hedendaagse leven. Zowel privé, als zakelijk. Waar de ene organisatie keer op keer de juiste snaar weet te raken, stoeit de ander nog steeds met de juiste inzet van haar sociale kanalen. Er zijn echter geen kant en klare oplossingen te vinden voor het beste gebruik van sociale media; het is een trial-and-error proces waarbij je erachter moet zien te komen waar jouw doelgroep behoefte aan heeft en hoe je hen het beste kunt bereiken.
Zes maanden geleden ben ik gestart bij mijn opdrachtgever als interim communicatiemedewerker. Samen met mijn team geef ik invulling aan de ontwikkeling, coördinatie en uitvoering van externe en interne communicatieprojecten, waaronder het uitrollen van een platform voor employee engagement. Veel organisaties weten het al: met medewerkers ambassadeurschap – het faciliteren, activeren en stimuleren van medewerkers om content van de organisatie te delen op hun eigen kanalen – loop je voorop in de huidige sociale media trends. Het inzetten van je medewerkers als ambassadeurs sluit aan bij het algoritme van LinkedIn (die persoonlijke accounts veel interessanter vindt dan een corporate account) en je vermijdt die vreselijk irritante reclamecontent. Toch is het geen automatisme om zakelijke content te delen op je persoonlijke sociale media kanalen. Ook is het makkelijker gezegd dan gedaan naast alle dagelijkse werkzaamheden. In deze blog neem ik je daarom graag mee in mijn kennis en ervaring over een hulpmiddel waarmee je je medewerkers inzet als ambassadeurs op sociale media: een contentcuratietool.
Zakelijke content delen op social media met één druk op de knop
Bij het cureren van content (lees: het delen van andermans content op je eigen kanalen) draait het allemaal om kennisdeling. Jij wilt je netwerk helpen door kennis te delen over jouw expertise of je interessegebied. Maar je hebt geen zin of tijd om telkens een artikel te schrijven en daar ook nog een toepasselijke foto bij te zoeken. Heel begrijpelijk. Om het je gemakkelijk te maken, kan je organisatie daarom een contentcuratietool inzetten. Dit is een platform waarop jouw organisatie kant en klare artikelen met kennis kan plaatsen, die jij met één druk op de knop kunt delen op je eigen kanalen. Je LinkedIn, Twitter of Facebookpagina is gelinkt aan het platform waardoor jij alleen nog even de tijd en motivatie moet vinden om een persoonlijk bericht toe te voegen. Dit kost medewerkers veel minder tijd en stimuleert daardoor het delen van content. Jij werkt zo aan personal branding, terwijl je als organisatie profiteert van meer interessante voordelen! Die voordelen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.
Voordelen van het inzetten van je medewerkers op sociale media:
Groter bereik: Hoe meer medewerkers zakelijk actief zijn op hun eigen kanalen, hoe groter het bereik.
Verhoogde betrouwbaarheid: Je kunt met sociale media dichtbij mensen komen, als je maar wordt vertrouwd. Een medewerker wordt veel makkelijker vertrouwd dan een corporate account. Klinkt logisch toch? Bij mij gaan er ook belletjes rinkelen als een organisatie haar kennis deelt: is dat nu echt zo goed bedoeld? Of is het reclame?
Kostenbesparing: individuen mogen kosteloos artikelen delen, ideaal dus!
Meer betrokkenheid: Hoe meer medewerkers organisatie-gerelateerde content delen, hoe betrouwbaar je organisatie overkomt. Anders zouden ze er niet mee geassocieerd willen worden, toch?
Meer verkoop: Een stijging van in merkambassadeurschap, genereert (op de lange termijn) een stijging in opbrengsten.
Kortom, het inzetten van medewerkers binnen je sociale mediastrategie, brengt veel voordelen met zich mee, mits die goed wordt geïmplementeerd. Binnen mijn opdracht maakte ik gebruik van de tool SMARP, maar er zijn veel meer tools op internet te vinden. In de volgende alinea’s neem ik je mee in mijn ervaringen over het uitrollen van SMARP. Lees and learn!
Het implementeren van een contentcuratietool binnen de dagelijkse werkzaamheden
Tegenwoordig lijkt het alsof niemand tijd heeft. Naast je dagelijkse werkzaamheden ook nog eens zakelijk actief worden op je sociale media kanalen, vergt dus enige motivatie en inspanning. Hoe belangrijk jij, als communicatieprofessional, de toegevoegde waarde van goede content dus ook vindt, het is nog niet zo gemakkelijk om iedereen aan het posten te krijgen. Na een paar dagen research en het opstellen van een mini projectplan, ben ik aan de slag gegaan met het ontwikkelen van het juiste materiaal. Houd bij het maken van dit plan rekening met de volgende tips.
- Kies de juiste kartrekkers
Als pilot heb ik een select groepje medewerkers ‘opgeleid’ tot digital hero door middel van een interactieve workshop over contentmarketing en de tool zelf. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over deze selectie; de juiste selectie draagt bij aan het succes van je strategie. Ga op zoek naar medewerkers die al actief zijn op sociale media, die het leuk vinden om hiermee aan de slag te gaan of die veel connecties hebben binnen hun eigen digitale netwerk. Kies vooral mensen die ervoor openstaan om nieuwe dingen te leren. Neem ook leidinggevenden mee in het lijstje! Zodra deze club het juiste voorbeeld geeft, kun je de rest van de organisatie erbij betrekken. - Wees transparant over je beleid: neem ze mee!
Tijdens de workshop werden de deelnemers eerst meegenomen in het nieuwe sociale media beleid. Om deze abstracte beleidsinformatie meer beeld te geven, heb ik gebruik gemaakt van een interne video over ‘digital heroes’. De video liet zien wat er bedoeld wordt met hun nieuwe rol en gaf aan ‘waarom’ het gebruik van sociale media voor zakelijke doeleinden van toegevoegde waarde is. Men is sneller geneigd om iets te doen, als ze weten waarom ze het doen. Weten waarom ze aan de slag moeten en waarom ze als non-communicatie professional een lesje contentmarketing krijgen, was zo meteen de eerste stap in het uitrollen van de nieuwe tool. - Kennisdeling is méér dan het plaatsen van een leuk artikel
Na een korte demo van de tool, heb ik een aantal voorbeelden van posts toegevoegd om mijn verhaal handen en voeten te geven. Het is namelijk van groot belang dat men niet zomaar klakkeloos alles deelt, maar echt een verhaal vertelt. Het gaat tenslotte niet alleen om het delen van jouw kennis, het draagt allemaal bij aan personal branding! Je posts moeten relevant zijn voor je doelgroep en passen bij je expertise of interesses. En om het nog lastiger te maken, moet er ook nog een persoonlijk bericht boven het gedeelde artikel staan. Een persoonlijk bericht trekt meer aandacht dan een voorgekauwde post of standaard bericht, dus ook hier heb ik een paar tips & tricks over opgesomd, die ik jullie niet wil onthouden.
Neem de volgende tips in acht bij het schrijven van je persoonlijke bijdrage:
Laat je persoonlijke bericht nooit achterwege! Gebruik altijd een begeleidende tekst
Gebruik de ik-vorm om het bericht persoonlijker te maken
Schrijf in je eigen tone of voice (ben jij offline bv. heel zakelijk, gebruik dan geen smileys online)
Sluit de gedeelde kennis aan bij je key-expertise of interesse
Zorg voor een duidelijk doel in je boodschap
Tag (@naam) andere experts/bedrijven mits relevant om het bereik te vergroten
Gebruik relevante hashtags (max. 3)
Blijf binnen 170 tekens op LinkedIn om ‘meer weergeven’ te voorkomen
Maak géén reclame door middel van call-to-actions, daarmee ben je snel in conflict met reclameregels.
Integratie van de tool
Sommige medewerkers gaan meteen flink aan de slag, anderen moeten nog wennen. In beide situaties is het van belang dat de tool niet als doel, maar als middel wordt gebruikt. Blijf je medewerkers eraan herinneren dat het niet gaat om het delen van zoveel mogelijk artikelen, maar om het informeren van je netwerk vanuit jouw expertise. Om de tool onder de aandacht te houden, kun je wekelijks nieuwe tips sturen om ze te helpen met het vinden van de juiste artikelen binnen de tool. Binnen de corporate waar ik werk worden er dagelijks een aantal artikelen per categorie van het hoofdkantoor op de tool geplaatst. Genoeg keuze dus! Maar medewerkers hebben ook zelf de mogelijkheid om een artikel te schrijven of een link te delen, die vervolgens ook weer door andere medewerkers gedeeld kan worden. Mogelijkheden genoeg, maar geef ze vooral de tijd om te wennen aan hun nieuwe taken. Blijf samen evalueren, faciliteren, motiveren en heel veel vragen stellen. In een verder stadium kun je medewerkers eventueel een verdiepende sessie Social Selling of Content Creatie aanbieden, maar vooralsnog is het vooral oefenen, oefenen, oefenen! Meer weten over het gebruik van een contentcuratietool? Neem gerust contact met me op